Tilgængelighedserklæring
Sidst opdateret 25. oktober 2024
Hvad?
Her finder du information, du skal bruge i jeres lokale tilgængelighedserklæring. Det er bl.a. oplysninger om tilgængeligheden af Folkebibliotekernes CMS, og hvordan Det Digitale Folkebibliotek har arbejdet med tilgængelighed i løsningen.
Til dig, der er ansvarlig for at opdatere tilgængelighedserklæringen
Når I går i drift med Folkebibliotekernes CMS, skal tilgængelighedserklæringen på sitet opdateres. Det er et lovkrav, at tilgængelighedserklæringen ajourføres, når der sker ændringer på et offentligt website, som har betydning for de oplysninger, der står i tilgængelighedserklæringen. Som minimum skal den opdateres en gang om året. Læs mere om tilgængelighedserklæringen på digst.dk.
Der udvikles og releases løbende i relation til Folkebibliotekernes CMS. Både reel nyudvikling og fejlrettelser, som vedrører tilgængeligheden af løsningen. Teksten her vil blive opdateret, når der sker ændringer i hjemmesidesystemet, der har betydning for tilgængelighedserklæringen.
I toppen af siden kan du se, hvornår teksten senest er opdateret. Vi vil anbefale, at du en gang om måneden i det første år efter lanceringen af jeres site, tjekker om der er ændringer til teksten og opdaterer den lokale tilgængelighedserklæring hvis nødvendigt.
Hvem har ansvaret for hvad?
Det Digitale Folkebibliotek har ansvaret for tilgængeligheden af design, kode og funktionalitet af kerneversionen af Folkebibliotekernes CMS. I det omfang der er områder af kerneversionen, som ikke lever op til disse krav, vil det stå i tilgængeligehedserklæringen, såfremt problemet påvirker brugerne væsentligt. Vi lister ikke samtlige tilgængelighedsproblemer, men dem, der er til størst gene for målgruppen og sværest at omgås. I det omfang det er relevant, beskrives hvordan et problem kan omgås.
Som brugere af Folkebibliotekernes CMS har I selv ansvaret for at sikre tilgængeligheden af redaktionelt indhold (tekst, lyd og billeder) og lokalt installerede moduler (kun relevant for webmaster og programmørbiblioteker), som ikke er en del af kerneversionen af Folkebibliotekerne CMS. Husk også at opdatere tilgængelighedserklæringen for disse områder.
Tekst til tilgængelighedserklæringen
Overholdelse
Webstedet overholder standarden delvist (overholder de fleste krav).
Sådan har vi testet
Det Digitale Folkebibliotek har selv evalueret hjemmesidesystemet (Folkebibliotekernes CMS) og indhentet ekstern rådgivning efter behov. Der er udført både automatiserede- og manuelle test. Herunder bl.a. test med AXE, bookmarklets til ændring af formatering, skærmlæser (primært NVDA) og tastaturnavigation.
Overholder ikke webtilgængelighedsloven
Avanceret søgning: Sitet tilbyder mulighed for avanceret søgning. Hvis du alene anvender tastaturnavigation, er det nødvendigt at trykke tasten “space” (pt. kan tasten “enter” ikke anvendes) til at udfolde dropdown (dropdown med yderligere søgefunktion), som linker til avanceret søgning. Hvis du vil gå direkte til avanceret søgning findes funktionen under DOMÆNENAVN/advanced-search. Avanceret søgning tilbyder en række selectbokse, som giver mulighed for at indsnævre på bl.a. materialetype og fag/skønlitteratur. Disse har dog en række funktionsfejl pt., så de ikke kan anvendes i mange situationer.
Søgning
Autofuldførsel: I forbindelse indtastning af søgning, foreslår systemet ofte en række søgeforslag. Hvis man med skærmlæseren NVDA tilgår disse resultater, kan man opleve at sidens titel læses op sammen med søgeforslaget. Brugere af VoiceOver kan opleve at fokus skifter væk fra et søgeforslag, og det efterfølgende er nødvendigt at tabbe sig ind på forslaget igen.