Avanceret søgning og CQL Søgning
Bemærk: Den komplette liste over alle søgekoder, der kan bruges, findes her: https://fbi-api.dbc.dk/indexmapper/
Når man søger i Folkebibliotekernes CMS, så benyttes som udgangspunkt Simple Search, da det er bygget til at understøtte de hyppigste brugsscenarier.
Men der er også brugs-scenarier, hvor der er behov for traditionel feltsøgning. Studerende og undervisere, der skal finde litteratur til en opgave, og har f. eks. ofte behov for at foretage præcise, verifikative søgninger, som ikke understøttes i simple search. Simple Search understøtter nemlig ikke kommandosøgning og boolsk logik.
Også fagpersonalet på bibliotekerne har brug for avanceret søgning og cql søgning ifm. publikumsekspedition samt ved udformning af indhold til online formidling.
Avanceret søgning tilgås ved at klikke på pilen til højre i søgefeltet:
Så kommer man til denne side:
Vi har forsøgt at gøre den så selvforklarende som muligt.
I felterne, hvor der står ”Søg på forfatter, titel mv.” kan man skrive sine søgetermer og derpå kan man i dropdown’en til højre vælge, hvilket indeks, der skal søges i:
Nedenunder kan man vælge ”Materialetype”. Bemærk, at det er generel materialetype (dvs fx ”Lydbog”) – ikke specifik materialetype (dvs ikke ”Lydbog (MP3)”, ”Lydbog (CD)” eller ”Lydbog (online)”):
”Skøn/faglitteratur”:
…. Eller ”Fysisk/online”:
Bemærk, at mens man taster og tilføjer sine valg, tilretter CQL-søgestrengen i boksen til højre sig:
Ønsker man at benytte ’ren’ kommandosøgning, skal man klikke på ”Rediger CQL”. Så kommer man til et felt, hvor man kan skrive alle søgekoder:
Den komplette liste over alle søgekoder, der kan bruges, findes her: https://fbi-api.dbc.dk/indexmapper/
Når man har klikket ”Søg”, kommer man til et søgeresultat, der afviger fra det normale på flere måder: For det første er der ingen filtre – hvis man ønsker at tilrette sin søgning, skal man scrolle op til toppen, hvor ”Avanceret-søgning” brugergrænsefladen befinder sig.
For det andet, gives der en mulighed for ”Link til denne søgning”:
Ved klik kopieres linket over til éns udklipsholder:
Muligheden for at linke direkte til et søgeresultat inkl. filtrering findes ikke i simple search. Ønsker man at dele et link til en søgning, er man derfor nødt til at foretage den vha Avanceret Søgning.
For det tredje, må man være opmærksom på, at en søgning, der er startet i Simple Search ikke kan videreføres i Complex Search, og omvendt. Det er to fundamentalt forskellige søgemaskiner, så det er ikke muligt at tage en søgning, man har udført i Simple Search og trække den over i Avanceret Søgning.